Landscape after Battle: The actors

Landscape after Battle

Opowiadanie Krajobraz po bitwie, które w oryginale ma tytuł Bitwa pod Grunwaldem, to jest opowiadanie Tadeusza Borowskiego. Dawno o tym myślałem, że można by z tego zrobić piękny, poruszający bardzo film. Rzecz się dzieje tuż po wojnie, '45 rok, nawet wcześniej. Nie wiadomo co robić. Wracać? Ci, którzy pozostali po stronie, wyszli z obozów koncentracyjnych, wyszli z Powstania Warszawskiego znaleźli się nagle w amerykańskiej strefie okupacyjnej w Niemczech. No i teraz – czy wracać do kraju, czy zostawać? Gdzie szukać swojego miejsca? Ten... ten splot, że tak powiem, sprzeczności, namiętności, trudności fantastycznie został przedstawiony i bardzo, tak bym powiedział, głęboko przez wielkiego pisarza, jakim był Tadeusz Borowski. Myślałem o tym. Wiem, że i inni przygotowywali scenariusz i inni też próbowali tego... tematu, ale muszę powiedzieć, że tutaj byłem przekonany, że to jest moje i że nie powinienem tego oddawać nikomu. Andrzej Brzozowski, znany reżyser dokumentalnych filmów, napisał scenariusz zresztą pod moją namową. Bardzo zręcznie połączył jeszcze inne elementy innych opowiadań Borowskiego i powstał piękny, wyrazisty scenariusz, który na razie nazywał się Bitwa pod Grunwaldem, no i dopiero potem z czasem uzyskał inny tytuł. Jaki? Opowiem.

The story Landscape after Battle was originally called The Battle of Grunwald. It's a story by Tadeusz Borowski. I thought about this a long time ago... that I could make a very beautiful, very moving film. The story takes place immediately after the war, '45 or even earlier. No one knows what to do. Go back? Those who remained on the side... came out of concentration camps, survived the Warsaw Uprising suddenly found themselves in the zone occupied by the Americans in Germany. Should they go back to their land now or should they stay? Where ought they to look for their proper place? This combination of contradictions, passions, difficulties was presented fantastically, I'd say very profoundly by such a great writer as Tadeusz Borowski. I thought about this, I know that others prepared a screenplay, others attempted this topic but I have to say that I was convinced here this was mine and that I shouldn't give this away to anyone else. Andrzej Brzozowski, who was a well known director of documentaries, wrote the screenplay after being encouraged by me. He combined elements of other stories by Borowski and so a beautiful, lucid screenplay was created which for a time was called The Battle of Grunwald and it wasn't until later that I secured a different title for it: how? I'll tell you.

Tags: Warsaw Uprising, The Landscape after Battle, The Battle of Grunwald, Tadeusz Borowski, Andrzej Brzozowski